Rakennustyömaiden kosteudenhallinta suurennuslasin alle

Kosteusjumppa.jpg

Syyskuu - Kosteudenhallinnan teemakuukausi

Kosteudenhallinnan syysjumppa rakentajille

Suomen kymmenen suurimman kaupungin rakennusvalvonnat toteuttavat yhteisen kosteudenhallinnan teemakuukauden syyskuussa 2018. Syyskuu on vuoden kostein kuukausi. On hyvä aika jumpata kosteudenhallintatoimenpiteiden suunnittelu, toteuttaminen ja tarkastaminen hyvän rakentamistavan mukaiselle tasolle.

Teemakuukauden aikana kiinnitetään erityistä huomiota siihen, että kosteudenhallintaan liittyvät, vuodenvaihteessa tiukentuneet määräykset ovat rakennushankkeen eri osapuolten tiedossa ja ne toteutuvat hankkeen kaikissa vaiheissa.

Rakennusvalvonnoissa varmistetaan hankkeista vastaavien suunnittelijoiden, työnjohdon ja kosteudenhallintakoordinaattorin kanssa muun muassa, että kosteudenhallintaan liittyvät suunnitelmat ovat kunnossa, rakenteiden kuivumisaikoja noudatetaan ja rakennustarvikkeet on kosteudelta suojattu.

”Syyskuu on hyvää aikaa vauhdittaa rakennustyömaiden kosteudenhallintaa. Viime vuonna tehty kosteudenhallinnan suositus tähtää siihen, että rakennus pysyy kuivana koko rakentamisen ajan. Hyvä olisi, jos suositus otettaisiin viipymättä käyttöön kaikissa Suomen kunnissa. Toivon, että rakennusalan syyskuun kampanja kirittää tässä meitä uuteen vauhtiin”, ympäristöministeriön kansliapäällikkö Hannele Pokka toteaa.

Erilaisista kosteusvaurioista ja niiden korjaamisesta aiheutuu vuosittain valtakunnallisesti arviolta jopa yli miljardin euron kustannukset. Rakennusvalvontojen syyskampanja avittaa hyvien kosteudenhallintakäytäntöjen omaksumista ympäri Suomen.

Ilmoitukset hyvistä esimerkeistä ja laiminlyönneistä

Myös kansalaiset voivat tehdä ilmoituksia havaitsemistaan hyvistä esimerkeistä tai laiminlyönneistä rakennustyömaiden kosteushallintaan liittyen. Säilytetäänkö esimerkiksi rakennustarvikkeita työmailla asianmukaisesti, säältä suojattuna? Havainnoistaan voi kertoa tällä sivustolla 1.9.-30.9.2018 välisenä aikana. Jätä ilmoitus

Kampanjakuukauden aikana tehdyistä huomioista ja kansalaisten ilmoituksista julkaistaan kooste www.kosteusjumppa.fi -verkkosivuilla vuoden lopulla.

Rakennusalan ammattilaisille hyödynnettäväksi tarkoitettu teemakuukauden toimintamalli ja muut liitteet löytyvät www.kosteusjumppa.fi -verkkosivuilla Toimintamallin pääpiirteet -osiosta.

Kestäväksi rakennetun Suomen puolesta

TOPTEN -rakennusvalvonnat

Helsingin, Espoon, Tampereen, Vantaan, Oulun, Turun, Jyväskylän, Lahden, Kuopion, Porin ja Kouvolan rakennusvalvonnat

Lisätietoja: Pekka Virkamäki (050 559 2082) ja Pasi Timo (0400 631 277) sekä paikalliset rakennustarkastajat kaupunkien rakennusvalvonnoissa

Teemakuukausi on jatkumo 15.3.2017 allekirjoitetulle rakennusalan yhteiselle sitoumukselle onnistuneen kosteudenhallinnan ja terveellisen rakennuksen puolesta.

Kuivaketju10 -toimintamallia suositellaan käyttöön otettavaksi kaikessa rakentamisessa. Kuivaketju10 on koko rakennusprosessin kosteudenhallinnan kattava toimintamalli. Se sisältää hyvän rakennustavan mukaiset kosteudenhallinnan menettelytavat rakennushankkeen osapuolille rakennushankkeen eri vaiheissa.

Sitoumuksessa ovat mukana kaikki rakentamisen osapuolet:

Rakennustarkastusyhdistys RTY ry
Rakennusteollisuus RT ry
RAKLI ry
SKOL ry
Rakentamisen Laatu RALA ry

13.06.2019Oulun rakennusvalvonta etsii lupapäällikköä
28.05.2019Rakennustarkastajien jatkokoulutus alkaa syksyllä 2019
02.04.2019RTY:n kannanotto MRL:n kokonaisuudistukseen
20.03.2019RTY:lle uusi johtokunta vuosikokouksessa 13.3.2019
23.01.2019Tervetuloa Vantaan Rakennustarkastuspäiville 13. - 15.3.2019!
10.01.2019Opas: Myös kulttuurihistoriallisesti arvokkaiden rakennusten energiatehokkuutta voidaan parantaa
15.10.2018Syyskoulutukset jalkautuvat maakuntiin - tervetuloa osallistumaan!
22.08.2018Rakennustyömaiden kosteudenhallinta suurennuslasin alle
15.08.2018Uusia ohjekortteja maalämpöpumpuista ja talotekniikasta
20.06.2018Turvallisuustutkinta Torniossa sijaitsevan elämyspuiston 15.3.2018 kattoromahduksesta valmis